Zglobovi štitnjače, Hipotireoza


Jozo Jelčić, internist endokrinolog, Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim.

Jozo Jelčić Najčešće bolesti štitnjače: od dijagnoze do liječenja Mala žlijezda smještena u donjem dijelu vrata ima iznimno važnu ulogu u tijelu pa bolesti štitnjače mogu stvoriti brojne tegobe Bolesti štitnjače su najčešće bolesti endokrinog sustava te zglobovi štitnjače prouzročiti poremećaj razine hormona štitnjače u krvi.

Štitnjača štitna žlijezda, lat.

zglobovi štitnjače

Smještena je u donjem dijelu vrata ispred grkljana i početnog dijela dušnika. Hormoni štitnjače utječu na brzinu prometa materije i energije u stanicama i tkivima, odnosno na intenzitet metabolizma. Oni utječu na kalorigenezu, metabolizam proteina, ugljikohidrata, lipida i vitamina te na interakcije sa simpatikusom.

zglobovi štitnjače

Bolesti štitnjače su najčešće bolesti endokrinog sustava te mogu prouzročiti poremećaj razine hormona štitnjače u krvi. U tireotoksikozi je razina hormona štitnjače u krvi povišena, što intenzivira metabolizam, a u hipotireozi je snižena razina hormona štitnjače zbog čega dolazi do smanjenja intenziteta metabolizma.

Bilo kao hipo- ili hipertireoza, hormonalni disbalans obično počinje postepeno, na vrijeme nagoviještajući nastup manifestne zglobovi štitnjače, često pružajući priliku ranim intervencijama koje mogu bolest u ranoj fazi zauzdati u većem opsegu nego u trenutku razvijene kliničke slike. Ovisno o količini i vrsti cirkulirajućih hormona štitnjače te o njihovim perifernim učincima odnosno manifestaciji u vidu simptoma, bolesti štitnjače dijelimo na hipotireozu i hiperitreozu. Štitnjača glandula thyroidea neparna je žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, leptirastog oblika, smještena na prednjem donjem dijelu vrata. Uloga zdrave štitnjače jest proizvodnja i lučenje hormona trijodtironina T3 i tiroksina T4. Hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u regulaciji metabolizma: povećavaju bazalnu potrošnju kisika i stvaranje topline termogenezapovećavaju sintezu bjelančevina, povećavaju minutni volumen srca, ubrzavaju metabolizam lipida time potiču razgradnju kolesterola i smanjuju njegovu količinu u organizmupotiču metaboliziranje steroidnih hormona, vitamina B i mnogih lijekova.

Umorni ste, zaboravljate, debljate se? Možda je problem u štitnjači Tireotoksikoza Tireotoksikoza je klinički sindrom zglobovi štitnjače je posljedica povišene razine hormona štitnjače u krvi.

zglobovi štitnjače

Najčešći uzrok je hipertireoza, kod koje je pojačana produkcija hormona štitnjače. Hipertireoza je najčešće prouzročena autoimunom bolešću štitnjače Graves-Basedowljeva bolesta rjeđi uzroci su toksični adenom, multinodozna toksična struma, trudnoća i pojačan unos joda.

zglobovi štitnjače

Tireotoksikozu mogu prouzročiti lijekovi amiodaron i upalne bolesti štitnjače kod kojih dolazi do pojačanog otpuštanja hormona iz oštećenih stanica štitnjače: Hashimotov kronični autoimuni tireoiditis, poslijeporođajni tireoditis te De Quervainov subakutni tireoiditis. Ponekad je tireotoksikoza prouzročena uzimanjem tiroksina u prekomjernoj dozi.

zglobovi štitnjače

Klinička slika Tireotoksikoza uzrokuje ubrzani metabolizam i pojavu simptoma: umor, pojačan apetit, mršavljenje, nepodnošenje topline, znojenje, difuzno ispadanje kose, lomljivost noktiju, crvenilo dlanova, nepravilan i ubrzan rad srcaemocionalna nestabilnost i razdražljivost, nesanica, poremećaj menstrualnih ciklusa i neplodnost.

Može se razviti i osteoporoza. Zglobovi štitnjače dijagnoze Laboratorijske pretrage: T3, FT3 slobodni, engl.

Rak štitnjače Poremećaji štitnjače Štitnjača je mala žlijezda koja u promjeru ima oko 5 cm, a leži tik pod kožom ispod Adamove jabučice u vratu. Dvije polovice režnjevi žlijezde povezane su sa sredinom koja se zove istmustako da štitnjača sliči slovu H ili leptirastoj kravati. Normalno se štitnjaču ne može vidjeti, a jedva je se može i napipati, ali ako se poveća, liječnik je može lako napipati, zglobovi štitnjače ispod ili sa strana Adamove jabučice može se pojaviti istaknuta nabreklina guša. Štitnjača izlučuje tireoidne hormone, koji kontroliraju brzinu kojom se odvijaju tjelesne kemijske funkcije brzina metabolizma.